Hortensior - vackra primadonnor

Det här med hortensior kan tyckas vara lite knepigt. Även den mest inbitne krukväxtälskaren kan ha svårt att få dessa primadonnor att frodas och må bra. Även jag har tagit död på ett några stycken. Men det finns några saker man kan tänka på när det gäller skötseln av hortensian som krukväxt.

Hortensian, Hydrangea macrophylla, är egentligen en buske som trivs i de lite skuggigare lägena och gärna i jord med lågt pH-värde och lagom fuktighetshållande jord. När man då ska göra en krukväxt av det hela så kräver den något mer skötsel än många andra krukväxter. För en växt som inte gillar att torka ut är det tufft att bo i en liten kruka, därför kräver det att man håller koll på vattningen. Kan kännas lite svårt eftersom det också innebär att man inte får vattna för mycket. För mycket vatten och stående vatten skapar syrebrist och det är ingen bra förutsättning för en välmående krukväxt. Så vattna lagom och ofta.

Hortensian vill heller inte stå i ett söderfönster och inte ovanför ett element. En ljus plats utan södersol och något svalare är en utmärkt plats. Tänk på att ju varmare det är där växten står, desto snabbare torkar jorden upp och det krävs mer passning med vatten.

En hortensia som torkar ut får lätt bruna kanter på bladen och blommorna, som är de pyttesmå blommorna med kalkbladen runt (de som normalt är vita, rosa eller blå) vissnar och faller av.

Det kan vara svårt att få en hortensia att blomma om om du inte har möjlighet att plantera ut den (upp till zon 2(3)). Har du möjlighet kan du ställa den svalt under vinterhalvåret och har du tur så sätter den knopp och blommar igen. Hortensian kan ses som en krukväxt som du slänger när den blommat färdigt.

Ge din hortensia växtnäring 1 ggr/vecka under sommarhalvåret.

Det här är mina tips för skötseln av hortensior:

  • Välj ett fönster med lagom mycket ljus, alltså inget söderfönster
  • Undvik att ställa dem på en fönsterbräda med element under (som är på)
  • Vattna ofta, gärna lite varje dag om du vet med dig att du lätt glömmer
  • Ställ dem där de är lättåtkomliga och där du ser dem (så att du inte glömmer att vattna)
  • Ställ dem i en ytterkruka som du vattnar i och häller av överskottsvatten efter en stund (vid behov)

Hortensian är en fantastiskt praktfull krukväxt och är en riktig favorit även om den inte håller hur länge som helst. Tillhör du dem som misslyckas? På't igen men glöm inte att vattna!

Solveig

56 03/14/21 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.