Odla i omgångar

Odla dina grönsaker i omgångar så att du har god tillgång hela sommaren.

Sitter i värmen (vi har nästan 27 grader i skuggan i dag) och funderar på det där med att odla i omgångar. Det är ett smidigt och roligt sätt att ha tillgång till framförallt bladgrönsaker under hela sommaren.

Många grönsaker går att odla i omgångar. De som har kort utvecklingstid dvs från sådd till skörd. Exempel på dessa är olika sallat, basilika, spenat, pak choi och rädisor.

Dessa kan du så (eller ta sticklingar av) flera gånger under en säsong. Jag brukar (i år har jag inte hunnit) så olika sallatssorter i omgångar. När jag skördat ett huvud så planterar jag en ny planta, som jag redan har förberett i ett pluggbrätte. SÅ himla smidigt.

Andra grönsaker såsom spenat och rädisor t ex kan du så direkt. Pak choi brukar jag göra som med sallad. Jag förgror dem i brätte.

Vissa grödor går i blom väldigt snabbt om det är ljust för länge under ett dygn, så kallade kortdagsväxter. Dessa funkar bäst om du sår dem vår/tidig sommar eller tidig höst. Dit hör t ex asiatiska bladväxter som pak choi, rädisor och spenat.

Nu går det ju att äta blomman också men är man ute efter de fina späda bladen så kan man ju anpassa sådden.

Tips på olika grönsaker att odla i omgångar

  • Sallat
  • Spenat
  • Aiatiska bladgrönsaker
  • Ruccola
  • Rädisor
  • Basilika (går att ta sticklingar)

Prova dig fram och se vad som funkar hos dig.

 

Lycka till med dina sommarodlingar!
//Solveig

02 06/27/22 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.