Paj med fetaost, grönkål och tomater

I perioder lagar jag ofta paj och det brukar vara på hösten just. Kanske känns det trösterikt samtidigt som det finns mycket fina grönsaker i köksträdgården. Men paj är ju bra på alla sätt och vis om man har diverse rester man vill göra sig av med. Mycket går att blanda ner i en paj. Här kommer ett recept på en smakrik och rustik paj som passar både till vardag och fest. Den fetaosten möter den mustiga grönkålen och de saftiga tomaterna – en riktig höst- och vinterfavorit.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl

  • 125 g smör

  • 2–3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 gul lök

  • ca 150 g grönkål eller svartkål (rensad vikt)

  • 1 msk smör eller olja till stekning

  • 150 g fetaost eller salladsost

  • 3 ägg

  • 2 dl mjölk eller grädde (eller en blandning)

  • 1 tsk torkad timjan (eller annan krydda efter smak)

  • Salt och svartpeppar

  • ca 10 körsbärstomater

Gör så här

  1. Pajdeg: Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter.

  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i 175°C i ca 10 minuter.

  3. Fyllning: Skala och hacka löken. Stek den mjuk i lite smör eller olja.

  4. Rensa grönkålen genom att ta bort de grova stjälkarna och mittnerven. Hacka bladen fint och fräs i smör eller olja tills kålen mjuknat ordentligt.

  5. Blanda den stekta löken och grönkålen med smulad fetaost.

  6. Vispa ihop ägg och mjölk/grädde. Krydda med timjan, salt och peppar.

  7. Rör ner grönsaksblandningen i äggstanningen och häll i det förgräddade pajskalet.

  8. Dela körsbärstomaterna på mitten och lägg ovanpå.

  9. Grädda pajen mitt i ugnen i 175°C i ca 25–30 minuter, tills fyllningen stelnat och fått fin färg.

Servera gärna ljummen med en enkel sallad.

07 09/20/25 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.