
Paj med fetaost, grönkål och tomater
I perioder lagar jag ofta paj och det brukar vara på hösten just. Kanske känns det trösterikt samtidigt som det finns mycket fina grönsaker i köksträdgården. Men paj är ju bra på alla sätt och vis om man har diverse rester man vill göra sig av med. Mycket går att blanda ner i en paj. Här kommer ett recept på en smakrik och rustik paj som passar både till vardag och fest. Den fetaosten möter den mustiga grönkålen och de saftiga tomaterna – en riktig höst- och vinterfavorit.
Ingredienser
Pajdeg
-
3 dl vetemjöl
-
125 g smör
-
2–3 msk kallt vatten
Fyllning
-
1 gul lök
-
ca 150 g grönkål eller svartkål (rensad vikt)
-
1 msk smör eller olja till stekning
-
150 g fetaost eller salladsost
-
3 ägg
-
2 dl mjölk eller grädde (eller en blandning)
-
1 tsk torkad timjan (eller annan krydda efter smak)
-
Salt och svartpeppar
-
ca 10 körsbärstomater
Gör så här
-
Pajdeg: Nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
-
Kavla eller tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i 175°C i ca 10 minuter.
-
Fyllning: Skala och hacka löken. Stek den mjuk i lite smör eller olja.
-
Rensa grönkålen genom att ta bort de grova stjälkarna och mittnerven. Hacka bladen fint och fräs i smör eller olja tills kålen mjuknat ordentligt.
-
Blanda den stekta löken och grönkålen med smulad fetaost.
-
Vispa ihop ägg och mjölk/grädde. Krydda med timjan, salt och peppar.
-
Rör ner grönsaksblandningen i äggstanningen och häll i det förgräddade pajskalet.
-
Dela körsbärstomaterna på mitten och lägg ovanpå.
-
Grädda pajen mitt i ugnen i 175°C i ca 25–30 minuter, tills fyllningen stelnat och fått fin färg.
Servera gärna ljummen med en enkel sallad.