Mina 4 bästa tips för att välja vad som ska odlas!

Nu börjar det bli dags att peta ner lite frön så att de växter som behöver lite tid på sig hinner blomma och sätta frukt. Många har säkert redan satt en hel del frön, men jag brukar vänta till februari för de första fröerna. Tomater väntar jag med ända in i feb/mars för de tar så stor plats annars och de gror oftast väldigt fort.

Men. Det är alltid lika svårt att bestämma vad man ska odla tycker jag. Jag skulle kunna köpa hur mycket fröer som helst för nästan allt ser ju roligt ut men det gäller att ha en strategi så att valen blir lite lättare.

Mina 4 bästa tips!

  1. Vad är gott – Vad brukar jag faktiskt äta av de grönsaker jag odlar? Det är inte alltid att alla grönsaker skördas, av olika anledningar. Det gäller att fundera på vad som går hem i stugan. Odla det du vet att du faktiskt skördar och äter. Te x odlade jag en massa grönkål och mangold förra året, men jag äter inte så mycket.
  2. Har jag några måsten, som jag VET att jag alltid vill ha? Rödbetor och vaxbönor äter vi och fryser in/lägger in. Så det blir det garanterat.
  3. Lättodlade växter – Växter som är lättodlade och kanske t o m går finfint att direktså. Tar inte så mycket tid och plats inne på våren.
  4. Tema – Vill jag hålla mig till något tema i år? Till exempel färg, bara ätbara blommor eller något annat.

I år planerar jag att inte odla så mycket grönkål. Blev lite mycket förra året. Däremot blir det mer morötter, gurka och lök. Jag ger mig inte, jag ska lyckas med lök. :-) Jag vill också odla pumpa, squash och olika kålväxter.

Mina absoluta måsten i år är tomater, ringblommor, en god sallat, samt solrosor i massor.

Dessutom vill jag odla snygga grönsaker så det blir rödkål, lila broccoli och blomkål och gul squash bland annat. Kanske en eller två plantor av lila/rosa grönkål också.

Har du några tips när det gäller att välja vad du ska odla?

Solveig

 

35 01/24/21 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.