Att göra i trädgården i oktober

Att göra i trädgården i oktober

Hösten är här och det är min favoritårstid. Jag älskar alla vackra höstfärger och den mustiga doften av skog och mark. Lyxen att få vara ute vackra dagar och välja att vara inne och mysa med tända ljus när det regnar. Ett lugn lägger sig över tillvaron men det finns förstås fortfarande saker att pyssla med i trädgården.
04 10/07/21 %Å — Solveig Åkerhielm
4 skäl till att fota din trädgård

4 skäl till att fota din trädgård

Visst är det roligt att fota alla fina växter i trädgården? Det tycker iallafall jag. Men det finns fler anledningar att göra det.
00 10/02/21 %Å — Solveig Åkerhielm
Samla fröer

Samla fröer

Har du inte samlat några fröer ännu är det dags att börja. Att själv samla fröer är ett smidigt och roligt sätt att fylla sin fröbank. Det är inte särskilt svårt och det är gratis. 

45 09/27/21 %Å — Solveig Åkerhielm
Höst – planteringstid

Höst – planteringstid

Nu under hösten är det en fantastiskt bra tid att plantera växter. Luftfuktigheten är hög och jorden är fuktig. Har man tur så regnar det dessutom en hel del.
31 09/20/21 %Å — Solveig Åkerhielm
God svartvinbärssylt eller aroniasylt

God svartvinbärssylt eller aroniasylt

Om du har plockat svarta vinbär/aroniabär eller ska till att göra det så kan jag tipsa om en god sylt jag brukar göra. Hemma hos oss äter vi mycket sylt på olika sätt och vinbär har vi en hel del så det blir det mycket av. 
30 09/03/21 %Å — Solveig Åkerhielm
TIPS! Att göra i trädgården i augusti-september

TIPS! Att göra i trädgården i augusti-september

Nu börjar hösten ge sig till känna även om man skulle önska att sommaren dröjde sig kvar. Nätterna blir svalare och luftfuktigheten högre. Det gör att det är en utmärkt tid för trädgårdsarbete. Det finns en hel del som det är bra att göra nu i slutet av augusti och senare under hösten.
04 08/27/21 %Å — Solveig Åkerhielm
Vita skönheter i vårrabatten

Vita skönheter i vårrabatten

Här tipsar jag om höstlökar som blommar i vitt och lite vit/gult. För visst är det vackert med vita blommor, speciellt i skymningen och de lite mörkare hörnen av trädgården.
Plocka blommor i trädgården

Plocka blommor i trädgården

Visst är det härligt att kunna gå ut i trädgården om sommaren och plocka en fin bukett? Det tycker åtminstone jag. Då är det extra roligt om det finns mycket att välja på och det är något man kan tänka på när man planerar och planterar sina perennarabatter. 
23 07/07/21 %Å — Solveig Åkerhielm
När kan jag plantera flerårig örtartade växter, träd och buskar?

När kan jag plantera flerårig örtartade växter, träd och buskar?

När under säsongen kan man köpa växter och när/hur länge kan man plantera?
36 06/28/21 %Å — Solveig Åkerhielm
Gyllenlack- en riktig tuffing

Gyllenlack- en riktig tuffing

Nu närmar sig våren och på en del platser i Sverige sticker lökarna upp, på andra ligger snön fortfarande tjock.

Precis som varje år funderar många på vad man kan plantera ut i vårkrukorna och vad som tål frost eller åtminstone nollgradigt. För visst känner man för att sätta färg på tillvaron och trädgården och ha någonting vackert att titta på.

58 03/19/21 %Å — Solveig Åkerhielm
Hortensior - vackra primadonnor

Hortensior - vackra primadonnor

Det här med hortensior kan tyckas vara lite knepigt. Även den mest inbitne krukväxtälskaren kan ha svårt att få dessa primadonnor att frodas och må bra. Även jag har tagit död på ett några stycken. Men det finns några saker man kan tänka på när det gäller skötseln av hortensian som krukväxt.
56 03/14/21 %Å — Solveig Åkerhielm
Bokashi

Bokashi

Jag tror att det var 2016 jag började med bokashi, det är några år sedan. Nu har jag inte lika mycket att lägga i min bokashikompostering eftersom vi har höns igen. Jag vet att det är många som undrar hur det fungerar andra har redan hållit på bra länge.
00 03/04/21 %Å — Solveig Åkerhielm