När kan jag plantera flerårig örtartade växter, träd och buskar?

Jag får ganska ofta frågan om när man kan plantera olika saker och det finns egentligen flera svar på den frågan. Allt handlar om vad man ska plantera och vilken kvalitet det är på det man planterar. Vad menar jag då, tänker du?

Jo, växter kan man köpa in i olika kvalitet. Både till storlek och hur den levereras. Vissa växter kommer i kruka, så kallad container (co) , en del i klump och andra kommer barrotade. 

De barrotade plantorna säljs tidig vår eller sen höst då växten är i vila och planteras då på en gång när du köper dem. Barrotade plantorna har ju, som namnet antyder, ingen jord runt rötterna. Det gör att de är extra känsliga för uttorkning och hade de inte varit i vila, dvs helt utan löv, hade de inte klarat sig särskilt länge utan den skyddande jorden runt rötterna. 

Växter på klump har en jordklump runt rötterna men är utan kruka. Dessa kan planteras hela säsongen. Har klumpen en väv eller liknande runt sig ska denna avlägsnas innan plantering. 

Växter som säljs i kruka, kan även de planteras hela säsongen. Det är antingen odlade i kruka eller inkrukade för att sedan säljas. 

Visst kan du ha din inköpta växt stående ett tag innan du planterar den. Det enda du ska tänka på är att vattna den ordentligt och regelbundet. Även den nyplanterade växten måste vattnas minst en säsong för att kunna etablera sig ordentligt. Gäller det träd och buskar kan det behövas vattning under flera säsonger. 

Det kan dock finnas fördelar med att plantera under hösten då luftfuktigheten är hög och jorden är fuktig. Växten hinner i lugn och ro etablera sig innan vintern, för även om den börjar tappa sina blad och vissna ovan mark, så fortsätter rotsystemet att etablera sig tills växten går helt i vila.

Så alla växter som säljs i kruka eller klump kan du plantera under hela säsongen ända in i oktober/november, lite beroende på vart du bor i landet. Det här gäller både perenner (fleråriga, örtartade växter) och lignoser (träd och buskar).

Lycka till med dina kommande trädgårdsprojekt!

Solveig

 

36 06/28/21 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.