Vita skönheter i vårrabatten

Här tipsar jag om höstlökar som blommar i vitt och lite vit/gult. För visst är det vackert med vita blommor, speciellt i skymningen och de lite mörkare hörnen av trädgården.

Det finns många olika lökar som blommar i vitt så detta blir bara ett litet urval, både, tulpaner, narcisser, krokus, allium och några till.

En del är 'rådjurssäkra' andra inte. Rent generellt kan man säga att rådjur inte gillar lökar inom släktet narciss och allium men det finns några fler som de hoppar över till förmån för den populära tulpanen.

Jag ska på en gång säga att jag inte har provodlat dessa men ville iallafall samla ihop och visa några fina vita blomsterlökar som jag gärna provar.

Vitblommande tulpaner
Tulpaner är fantastiska och något att vänta på frampå försommaren. De finns i många varianter där de dubbla tulpanerna och papegojtulpanerna kanske är de som är mest spektakulära. De små tulpanerna är förtjusande trots att de inte är så stora och blommar inte alltför sällan med flera blommor per stjälk.

Purissima
'Purissima' har stora avlånga blommor som är vackert sidenglänsande i vitt och doftar ljuvligt. Sorten tillhör Fosteriana-gruppen och kan bli långlivad i trädgården.
Spring Green
'Spring Green' har en stilig blomma i benvit med ett grönt band på varje blomblad. Sorten tillhör Viridiflora-gruppen. Mycket bra som snittblommor.
Global Desire
'Global Desire' en sort för dig som vill väcka uppmärksamhet i kvarteret. Stora, fyllda vita blommor med gulgröna strimmor på kronbladens utsida. Passar speciellt fint, förutom i rabatten, att planteras i krukor och urnor. Mycket bra som snittblommor.
dvärgtulpan
Dvärgtulpanen blommar rikligt och får ofta flera små blommor på varje stängel. Blommorna, som öppnar sig till en vid stjärna, är vita på insidan med gult centrum. Utsidan av blombladen är svagt gråvioletta med gul bas.

Vitblommande narcisser och allium

Till skillnad från tulpaner så är narcisser och allium inte omtyckta av rådjur och det finns en mängd varianter som är oerhört fina i rabatten. Ofta är de också tämligen långlivade. Så för dig som har problem med rådjur är dessa ett fint alternativ.
Mount Hood
'Mount Hood' är en påsklilja och tillhör Trumpetkroniga Gruppen. Den har stora vackra blommor som börjar blomma i gult och sedan i cremevitt. Passar utmärkt både i rabatten, bland buskar och under träd. 
Neapellök
Neapellöken har vackra blomställningar med små, doftande vita blommor. Blomställningen kan bli upp till 10 cm bred och är mycket vacker till snitt. 
Skägglök
Skägglöken 'Mount Everest' är en praktfull jättelök med klotrunda, krämvita blomsamlingar likt svävande snöbollar i luften. De dekorativa bollarna, som består av små stjärnlika blommor, blir ca 15 cm i diameter. 
Övriga vitblommande lökar
Det finns en hel del andra lökar och knölar bland annat balkansippan som är underbart vacker i rabatten. 
 Balkansippa White Spledour
Balkansippan 'White Splendour' har stora vackert vita blommor med svagt lilarosa utsida. Balkansippa är en riktig sötnos som påminner i utseende om vår inhemska vitsippa.
Snödroppe
En fylld snödroppe 'Flore Pleno' vars helvita yttre kalkblad omsluter de inre som alla har gröna spetsar. De här små krinolinliknande skönheterna har tilltalat odlare ända sedan 1731.
Krokus Jeanne d'Arc
'Jeanne d'Arc' är en vårkrokus med stora vackert vita blommor. Bland krokusarna har vårkrokusen de största blommorna. Passar fint förutom i rabatten, i kanten av buskar och häckar och framför träd där vårsolen lyser.
Hyacint Carnegie
Hyacinten är en ljuvligt doftande lökväxt. Sorten 'Carnegie' har tätt sittande blommor, vita som snö. Hyacinter passar fint i rabatten eller bland buskar och är trevliga att plantera i krukor där du närmare kan känna doften.
Frittilaria ALba
Den vita kungsängsliljan 'Alba' är en sort med vackert vita blommor. Passar utmärkt både i rabatten, bland buskar och under träd. Vacker planterad i grupper i glest gräs gärna tillsammans med andra lökväxter. 
Hoppas att du har fått lite inspiration till dina lökrabatter med tema vita blommor. Tänk på att de små lökarna är bra att få i jorden ganska omgående på hösten så att löken inte torkar ut. Även narcisser är bra om de kommer i jorden under september - oktober. Tulpaner däremot kan du plantera ända in i november.
Alla lökar i vårt sortiment hitta du i webbshoppen
Lycka till med dina höstplanteringar!
//Solveig

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.