God svartvinbärssylt eller aroniasylt

Om du har plockat svarta vinbär/aroniabär eller ska till att göra det så kan jag tipsa om en god sylt jag brukar göra. Hemma hos oss äter vi mycket sylt på olika sätt och vinbär har vi en hel del så det blir det mycket av. 

Svarta vinbär kan dock vara lite strävt och kanske en smula vuxen i smaken. Det kan man lösa med en lime. Jag tycker att sylten blir lenare i smaken. Har inte provat i saft men det blir säkert också bra. Vill man dessutom ha en lite slätare sylt så går det ju bra att mixa bären i matberedare.

Det går lika bra att använda aroniabär, men tänk då på att det blir godast om de utsatts för frost eller varit i frysen en sväng

Så här gör jag:

  1. Syltsocker 1 kg och en lime
  2. Plocka och rensa 1 kg svarta vinbär
  3. Mixa eventuellt bären i matberedare
  4. Blanda socker, bär och en tvättad och skivad lime
  5. Om du använder aroniabär ha i 3 dl vatten
  6. Koka upp sylten och låt koka 2-5 minuter eller längre om du vill ha fastare sylt
  7. Skumma sylten noga
  8. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar
  9. Njut av din hemmagjorda sylt!

Lycka till!

//Solveig

30 09/03/21 %Å — Solveig Åkerhielm