Höst – planteringstid

Nu under hösten är det en fantastiskt bra tid att plantera växter. Luftfuktigheten är hög och jorden är fuktig. Har man tur så regnar det dessutom en hel del.

Även om växten börjar tappa blad eller vissna ner så fortsätter arbetet under jorden. Växter börjar sin etablering och får en god start inför våren. Så det finns all anledning att plantera även på hösten.

Fördelar med höstplantering är bland annat att du slipper vattna lika mycket som om du planterar under vår och sommar. Risken för uttorkning minskar och därmed får växten en bra start på sin nya växtplats.

Det är även hög tid att beställa barrotade häckplantor för plantering nu i höst. Det kan dröja ända in i slutet av oktober innan det är dags att gräva ner plantorna eftersom de behöver börja sin invintring innan de grävs upp på plantskolan. 

De barrotade plantorna säljs tidig vår eller sen höst då växten är i vila och planteras då på en gång när du köper dem. Barrotade plantorna har ju, som namnet antyder, ingen jord runt rötterna. Det gör att de är extra känsliga för uttorkning och hade de inte varit i vila, dvs helt utan löv, hade de inte klarat sig särskilt länge utan den skyddande jorden runt rötterna. 

Visst kan du ha din inköpta växt stående ett tag innan du planterar den. Det enda du ska tänka på är att vattna den ordentligt och regelbundet. Även den nyplanterade växten måste vattnas minst en säsong för att kunna etablera sig ordentligt. Gäller det träd och buskar kan det behövas vattning under flera säsonger. 

Så passa på att förnya med både höstlök, träd, buskar oh perenner nu under hösten så får du extra fint till våren.

Lycka till med dina kommande trädgårdsprojekt!

Solveig

 

31 09/20/21 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.