Julkul med hyacinter

Visst är det trevligt att pyssla lite inför jul och vad är bättre än att pyssla med växter inför julen.

En klassiker är att plantera julgrupper på olika sätt och med olika innehåll. Det är lätt att göra och trevligt både att ge bort och få.

En växt som för mig verkligen tillhör julen, trots att den egentligen ska blomma först på våren, är hyacinten. Den är lättskött, vacker och doftar ljuvligt. Är man känslig för doften så kan jag rekommendera den vita som oftast doftar något mindre. Nu har det också kommit många nya fina färger. Den röda är egentligen i min mening mörkt rosa, den lila är ljust lavendelfärgad, sen har vi den gula och orangea som är vackra till påsk.

Vill du göra en enkel uppsättning av hyasinter och samtidigt få pyssla och jobba lite med händerna så är det här hyacinttipset något för dig.

Du behöver:

  • Valfritt antal hyacinter i kruka
  • Lika många gummisnoddar som hyacinter, gärna svart, vita eller röda.
  • Olika kransris som inte barrar t ex thuja/cypress, buxbom, ädelgran, nordmangran, kryptomeria eller liknande. Mossa kanske?
  • Om du vill, torkade blommor eller sädesslag.
  • Vackra snören eller band.

Sätt en gummisnodd runt krukan och sätt in ris innanför gummisnodden runt om krukan och om du vill, knyt ett vackert band runt. Ställ på en liten bricka eller ett fat. Vips så är det klart!

De vackra hyacintarrangemangen på bilden har Ida pysslat ihop.

När hyacinten vissnat lyfter du försiktigt ur den ur krukan och sätter ner en ny hyacint i den gamla krukan.

Trevlig helg och lycka till!

Solveig

04 12/15/23 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.