Sätta vitlök - bättre sent än aldrig

Jag har inte hunnit sätta min vitlök än av den enkla anledningen att jag tänkte vänta till slutet av oktober - mitten av november. Nu är vi i början av november och vi har redan upplevt ett rejält snöfall på ca 35 cm.

Nu har snön regnat bort lite även om det är en del kvar, så nu tänkte jag faktiskt ge mig i kast med att få ner vitlöksklyftorna.

Sätter man vitlöken för tidigt på hösten kan den börja gro men det brukar gå bra, det är dock en fördel om löken får vila tills det är dags att börja växa.

Vitlök gillar näring så att gödsla redan när klyftorna sätts är inte fel, då finns näringen redo när de börjar växa. Annars kan du gödsla tidigt på våren, redan innan snön försvinner helt. Senare under säsongen vill de ha näring ett par gånger till innan midsommar.

När jag sätter löken luckrar jag jorden först och lägger klyftorna ovanpå jorden med lagom avstånd. När jag är nöjd trycker jag ner dem i jorden och myllar jorden ovanpå så att lökklyftan bäddas in ordentligt.

Det funkar att sätta hyfsat tätt men det underlättar ogräsrensningen om du sätter lite glesare. Täckodlar man så blir det inte så mycket ogräs så då kan man klämma ner lite tätare. Jag sätter mina med 10 cm mellanrum i raden och mellan 10-15 cm mellan raderna.

Har du inte satt vitlök än så är det inte försent.

Lycka till!
Solveig

42 11/11/23 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.