Plantera om pelargoner och ta sticklingar

Har du några risiga pelargoner ståendes på undantag som du inte vet om du ska kasta eller förbarma dig över? Jag tycker att du ska ge dem en andra chans. Pelargoner är tåliga. Mina har blivit nästan helt bortglömda denna vinter och ser inte mycket ut för världen. Mina mårbackapelargoner har inte blivit omplanterade eller beskurna på två år, men nu är det dags!

Jag brukar börja med att ta bort allt visset och om någon del ser dålig ut tar jag bort det också, då ser man snabbt vad som finns kvar och om det eventuellt behöver beskäras mer.

För att underlätta själva omplanteringen är det bra om du vattnar igenom växten ordentligt. Då lossnar jorden lättare. När du planterar om pelargoner kan du beskära dem ganska kraftigt. Här har jag skurit ner till ca 15 cm. Genom beskärning får du också en mer välförgrenad planta. Tänk på att skära precis ovanför ett bladpar. Om delen du skurit av är frisk och fin kan du använda den som ett skott och få en ny pelargon. När du har beskurit din pelargon tar du ut den ur krukan och tar bort så mycket jord och döda rötter du kan utan att vara alltför hårdhänt. Välj en kruka med hål i botten om du har en tendens att vattna för mycket. Vill du kan du lägga en skärva eller en sten över hålet så att inte jorden rinner ut. Fyll på med lite jord i botten och sätt ner plantan och fyll på med jord runt om. Du kan packa jorden lätt så att plantan står stadigt. Sedan är det bara att vattna igenom ordentligt och ställa ljust och lite varmare så kommer din planta snart igång. Jag brukar vänta med näring tills plantan börjat växa och etablera sig.

Pelargonsticklingar
De grenar du klippte av från pelargonen kan du sätta i jord och få nya plantor av. Det bästa är att plantera den i välvattnad såjord och sedan sätta plast med hål i över. De rotar ganska snabbt. När den är rotad sätter du i större kruka.

pelargonstickling

Börja med att klippa av toppen av skottet så undviker du att den sätter knopp och börjar blomma. Kommer det knoppar är det bra om du tar bort dessa då de suger kraft från skottet och gör att etableringen tar längre tid. Skär sedan av sticklingen vid basen intill en nod (där det brukar sitta/har suttit blad). Stick sedan ner sticklingen i jorden i den kruka du förberett. Stick ner den så lång så att de sk noderna kommer under jorden, det är där rötterna komemr att bildas.

Vill du kan du också sätta skotten i en vas och vänta på rötter, men det bästa är att sätta de i jord på en gång.

 Pelargonstickling i kruka

Skotten du tar från pelargonen behöver inte mer än ett bladpar, ju fler blad desto mer avdunstning sker, vilket försämrar rotbildning. Ta bort eventuella blomknoppar till plantan vuxit på sig.

Lycka till!

Solveig

00 02/25/21 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.