Bokashi

Jag tror att det var 2016 jag började med bokashi, det är några år sedan. Nu har jag inte lika mycket att lägga i min bokashikompostering eftersom vi har höns igen. Jag vet att det är många som undrar hur det fungerar andra har redan hållit på bra länge.

Hur gör man?
Jag tycker att det är ett bra sätt att ta hand om matrester och det är inte särskilt komplicerat. Det gör gott till din trädgårdsjord oavsett om du odlar grönsaker eller vill ha fin jord till andra växter.

Genom användning av bokashiströ eller spray fermenterar man sina matrester. Alla rester läggs i en lufttät hink en gång om dagen. Man ska helst inte öppna burken mer än 2 gånger per dag. Det innebär att jag mellanlagrar matavfallet i en kruka med lock på köksbänken. Sedan häller jag ner avfallet i hinken och strör på bokashi, ca 2 msk. Det kan behövas lite mer strö om man har mycket animliska rester. Innehållet i hinken luktar lite surt men det är helt ok.

Du använder en hink med ett tättslutande lock, inget syre får komma in i hinken, för då möglar matresterna. Hela processen ska vara syrefri, det är det som gör att resterna fermenteras. Det bästa är att använda en hink med kran också, då har du möjlighet att ta vara på lakvattnet som produceras. Min erfarenhet är att det kan ta lite tid innan lakvattnet kommer igång i nya hinkar.

När hinken är full lägger man papper ovanpå den sista avfallet (om du har hink utan kran) annars behövs det inte och ställer undan hinken på en mörk inte alltför varm plats. Det gäller att man har flera hinkar. Vi har två och är fyra personer i hushållet. När hinken stått ca två veckor är det dags att blanda ner den i jorden ute i trädgårdslandet eller på en plats där man vill jordförbättra. Det går också bra att göra en jordfabrik där man gräver ner bokashin och sedan hämtar jord för att använda till trädgården eller krukorna.

Gräva ner bokashin
Jag brukar gräva ner i trädgårdslanden på våren annars i en jordfabrik. Man gräver helt enkelt en grop, jag har gjort avlånga, blandat matavfallet med jorden och lägger på ca 10-15 cm jord. Komposten ser ut som vanligt och har inte börjat brytas ner ännu utan nedbrytningen börjar först när den kommer i kontakt med jord och luft.

De goda mikroberna hjälper till att jordförbättra och ger näring till jorden. Det är bra att vänta lite med planteringen eftersom miljön där bokashin ligger är lite sur. Men att plantera mindre växter eller fröer som inte når ner till bokashin funkar, det har jag gjort.

Jag vet att en del har problem med att deras hundar eller vilda djur gärna gräver i bikashin, min hund gör det dock inte. Då kan det vara bra att börja med en jordfabrik som man har ett galler på för att skydda från oönskade besök.

När jag började med bokashin så var det vanligast med en enkel hink med lock. Jag gick ganska snabbt över till hink med kran och numera finns det riktigt snygga hinkar som kan stå framme i köket.

Är du intresserad av att börja med bokashi eller vill uppdatera dina hinkar hittar du produkter i butiken eller online i webbshoppen http://www.wextverk.se

Lycka till!

Solveig

 

00 03/04/21 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.