Samla fröer

Har du inte samlat några fröer ännu är det dags att börja. Att själv samla fröer är ett smidigt och roligt sätt att fylla sin fröbank. Det är inte särskilt svårt och det är gratis. 

Det enda du behöver tänka på är att det gärna ska vara torrt ute så att fröerna inte är blöta när du plockar dem. Du plockar fröerna när frökapslarna har torkat. DÅ är de ofta bruna eller svarta. Är det fröer som lätt ramlar ur sin kapsel kan du sätta en liten tygpåse runt frökapsel tills den mognat. 

Vill du vara säker på att fröet är sortäkta måste du själv pollinera och sedan sätta t ex en tyllpåse runt blomman så att du sedan kan samla in ditt frö utan att det blivit pollinerat av något annat. 

Det är inte alltid lätt att hålla reda på vilka fröer man plockat. Det är lätt att glömma och inte alltid så lätt att se vilken art man plockat av. Så tänk på att märka dina insamlade fröer. Ett tips är att skriva lappar redan innan du går ut och lägg tillsammans med fröerna på en gång. Eller varför inte skriva namn på lite mindre papperspåsar som du lägger ner hela stjälkar i. Då kan du ordna med fröerna när du kommer in.

Innan du lägger dem i en papperspåse/kuvert så låt fröerna ligga och torka, annars är risken att de möglar. Ta bort allt som inte är fröer och eventuella insekter innan du slutförvarar dem inför våren.

Vill du vara säker på att dina fröer håller till nästa säsong kan du förvara dem i kylskåpet. 

Frön från akleja Ringblomsfrön Tagetesfrön

Fröer som är lätta att börja med är:

• akleja
• ringblomma
• vallmo
• ärtor och bönor
• tagetes
• stockros
• salvia

Lycka till med insamlandet av fröer!
//Solveig

45 09/27/21 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.