Nejlikrot - en populär perenn

Nejlikroten har blivit mer och mer populär och finns nu i många fina sorter som man lätt kan börja samla på. Den börjar blomma tidigt på våren lite beroende av sort och kan blomma hela sommaren om man väljer lite olika sorter.

Den blommar från april-sept beroende på sort och om du klipper bort de gamla blommorna blommar den på nytt. Håller sig i sin rosett utan att sprida sig. Nejlikroten finns numera i alla möjliga färger i allt från gult, orange, rött och rosa nyanser.

De trivs vanligtvis i sol-halvskugga även om en del trivs bäst i sol och vill växa i lite fuktiga näringsrika jordar med god dränering. För bästa övervintring bör vinterfukt undvikas t ex genom en upphöjd växtbädd. Passar bra som kantväxt med den sammanhållna bladrosetten och är fin till snitt, så ett måste i snittblomsodlingen.

Det finns flera fina sorter att välja bland, bland annat:

Geum 'Mai Tai', nejlikrot, övervintrar vanligtvis och blommar i maj-juli och blir ca 40 cm hög. Trivs i sol-halvskugga. Aprikosfärgade halvfyllda blommor.

Geum 'Tempo Rose', trädgårdsnejlikrot, övervintrar vanligtvis och blommar i maj-juli och blir 40 cm hög. Trivs i sol-halvskugga. Rosa halvfyllda blommor med mörka stjälkar.

Geum 'Totally Tangerine', trädgårdsnejlikrot, övervintrar pålitligt och blommar i juni-sept och blir 50 cm hög. Trivs i sol. Har aprikosorange blommor. Lång blomningstid.
Geum 'Mrs Bradshaw', praktnejlikrot, övervintrar ibland och blommar i juni-juli och blir ca 40 cm hög. Trivs i sol till halvskugga. Röd halvfylld blomma och håriga blad.
Geum rivale 'Flames of Fassion', humleblomster, övervintrar vanligtvis och blommar i juni-juli och blir ca 40 cm hög. Den trivs i sol-halvskugga och passar fint i den vilda trädgården och bredvid dammar.
Geum 'Scarlest Tempest', övervintrar pålitligt och blommar i april-sept och blir ca 40 cm hög. Den trivs i sol och har aprikosröda blommor på långa skira stänglar.

Har du tips på någon fin sort som jag glömt? Kommentera gärna.

//Solveig

35 06/15/22 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.