Odla basilika från frö

Basilika är en värmekrävande ört som vill ha både mycket värme och fukt för att gro. Fröerna är relativt små och ljusgroende och när de blir fuktiga får de som en geléaktig hinna på fröerna som är lite blåaktig, då vet man att fröerna är tillräckligt fuktiga för att gro.

Att fröerna är ljusgroende innebär att de inte ska täckas med jord och att de ska stå ljust för att gro. De behöver också fukt och får inte torka ut under tiden groningen sker. 

Förutom fukt och ljus kräver de mycket värme, mellan 22-25° C. Det kan vara lite knepigt att få till men en värmematta fungerar bra. Det finns de som ställer sådden på ett golv med golvvärme också med gott resultat.

Vad som behövs är alltså ljus, fukt och tillräckligt med värme, då kan fröerna gro inom några dagar om du har tur. 

Värme gör så att jorden torkar ut fortare så det är bra att täcka sådden med plast, gärna med små hål så att det inte blir för tätt.

Tänk på att inte så i för stor kruka, en stor jordmängd tar längre tid att värma upp, utan så gärna i pluggbrätte eller liknande. 

Så här gör jag när jag odlar basilika och det fungerar för mig.

 1. Jag fyller ett pluggbrätte med såjord och vattnar. 
 2. Därefter lägger jag ca 10 fröer i varje plugg.
 3. Fröerna är som sagt ljusgroende och det innebär att de inte ska täckas med jord men jag brukar strö vermiculite över för att hålla fröerna fuktiga. Vermiculite släpper igenom ljus och hjälper sådden att hålla fukten.
 4. När jag lagt på vermiculiten så brukar jag duscha sådden med blomsprutan lite försiktigt för att blöta ner vermiculiten men även fröerna blir fuktigare snabbare.
 5. Täck sådden med plast
 6. Jag ställer mitt pluggbrätte i ett brätte utan hål alternativt på en bricka innan jag ställer den på värmematta eller liknande
 7. Se till att hålla koll på sådden så att den inte torkar ut på ytan och vattna underifrån i brättet när de väl har grott.
 8. Vid rätt förhållanden gror fröerna, det kan ta ett par dagar eller upp till 20 dagar.
 9. När fröerna grott trivs de lite svalare, ca 20°C
 10. När plantorna rotat sig ordentligt i pluggen är det dags att skola om i större kruka med planteringsjord.
 11. Efter ca två veckor är det dags att ge basilikan tillskottsnäring i vattnet.
 12. När risken för frost är över kan du ta ut basilikan. Den trivs bäst i växthus eller annat skyddat läge.
 13. Toppa plantan för buskigare växtsätt.
 14. Tänk på att basilikan gärna vattnas underifrån eller försiktigt på jorden utan att blöta ner bladen för mycket. Blir det för blött kan plantan mögla.

Det här låter kanske krångligt, men en sak i taget så kommer det att gå bra.

Lycka till med din basilikaodling!

43 02/27/22 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.