Odla paprika, chili och tomat

Många säger att det är lätt att odla tomater, paprika och chili, men har man aldrig provat eller t.o.m misslyckats med det, så kan det kännas motigt och hopplöst. Det som är lätt för en person är nödvändigtvis inte lätt för alla. 

Så jag tänkte dela med mig av hur jag gör. Det svåraste är inte att få fröerna att gro även om det finns saker att göra som underlättar, utan det är att ha plats för plantorna när de väl grott med tillräckligt med ljus för att kunna få upp fina plantor. 

Chili Pardron

Det viktigaste är som vanligt att ha koll på temperatur och fukt till att börja med. Både tomater, chili och paprika vill ha värme för att gro, ca 22-25°C och då är en värmematta kanonbra. Det är inte ett måste men fröerna gror snabbare och jämnare.

Så här gör jag när jag sår tomat, paprika och chili:

 1. Du kan börja med att lägga fröerna i vatten en stund för att väcka fröet lite. Det är inte nödvändigt och själv brukar jag hoppa över det.
 2. Fyll en kruka med såjord och vattna igenom jorden. (Jag brukar så alla fröer i en liten kruka, beroende av hur många fröer det är)
 3. Lägg fröerna på jorden och tryck ner dem ca 0,5 cm inte mer. Se till att fröerna täcks ordentligt. (På en del påsar står det att paprika och chili inte ska täckas men jag tycker att jag får bättre resultat så här.)
 4. Ställ fröerna på en värmematta eller annan varm plats. 
 5. Täck gärna fröerna med plast eller ett genomskinligt lock så att de inte torkar ut.
 6. Kolla sådden med jämna mellanrum. Det får inte torka ut på ytan och inte vara för blött.
 7. När de flesta fröerna grott (i bästa fall inom några dagar) tar du bort dem från värmemattan.
 8. När plantorna har fått sitt andra bladpar, dvs karaktärsbladen, är det dags att skola om plantorna. Det innebär att du försiktigt planterar om dem en och en i en lagom stor kruka, ca 7x7 cm i planteringsjord och vattnar.
 9. Ställ plantorna lite svalare, ca 18° – 20°C och med gott om ljus. Först någon gång i skiftet mars/april är det tillräckligt ljust från solen för att slippa tilläggsljus. Bra med en växtlampa tidig vår.
 10. Efter ett par veckor är det dags att börja ge näring.
 11. När plantan rotat igenom krukan är det dags att skola om till större kruka igen. Om du tycker att plantan dragit i väg och blivit lång och gänglig kan du plantera plantan djupare i krukan än den stått tidigare.
 12. När risken för frost är över är det dags att ställa ut plantorna i växthus eller i skyddat läge men tänk på att avhärda plantorna först. Solens strålar är så starka att de annars bränner bladen på din fina planta. Avhärda genom att ställa på et skuggigt skyddat läge eller skydda med fiberduk. Låt stå ute/i växthus under några timmar för att sedan ta in igen. Ett par tre dagars avhärdning brukar räcka.

Lycka till med din odling!

Solveig

49 03/03/22 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.