Så här planerar du för blomning hela säsongen

Många av oss vill ha blomning hela säsongen i en rabatt, men det är inte alltid så lätt. Men det finns knep att ta till när man sitter där med alla sina böcker, tidningar och listor på växter man vill använda. Här är några steg du kan använda dig av:

  1. Lista alla villhöver-växter
  2. Ta reda på dina förutsättningar
  3. Växtens olika stadier
  4. Blomningstider
  5. Sista urval

Listan
Du har säkert redan en lista på en massa växter du önskar i din nya rabatt. Om inte är det dags att börja kika i tidningar, böcker, på internet och i din lokala handelsträdgård. Listan är början på din nya rabatt.

Förutsättningar
Det första man kan göra för att begränsa sig i sitt urval av växter är att hålla sig till de växter som trivs på samma växtplats. Så börja med att ta reda på vilka förutsättningar du har där du planerar din rabatt.  Med det menar jag om det är en solig eller skuggig plats, torrt eller fuktigt, skyddat eller utsatt för väder och vind och hur ser jorden ut där du vill plantera. Är det lerig eller genomsläpplig jord? Alla de här sakerna påverkar dina växtval mer eller mindre. Det mesta om växternas krav kan du läsa dig till i en bra bok eller på internet. Du kan också fråga i närmsta plantskola/handelsträdgård.

Växtens olika stadier
Det är inte alltid så att en växt måste blomma för att vara vacker. En växt med fint bladverk eller andra vackra egenskaper kan vara minst lika viktigt som blomningen. En växt som är fin både i utspring, blomning som efter blomning är en bra och stabil stomme i vilken rabatt som helst. Exempel på det är funkior och alunrot.

Blomningstider
När du valt ett antal växter som du vill ha i din rabatt gäller det att göra det sista urvalet som ger dig längst blomning. Ett enkelt sätt är att göra en tabell där du kan ange blomningstid för varje växt. På så sätt får du en bra överblick över när de olika växterna är som finast.

Sista urvalet
Nu har du förmodligen en lista med en massa passande växter. Då kan det vara dags att begränsa sig ytterligare. En fördel är att begränsa antalet sorter man använder för att skapa en lugnare plantering. Det här är nästan det svåraste momentet eftersom man ofta vill ha så många olika växter. För att underlätta begränsningen och valet kan man hitta på ett tema för rabatten, t ex färg eller stil. 

På det här sättet kan man både begränsa sig och ta hänsyn till växternas speciella krav och få en rabatt med utspridd blomning. Det finns andra faktorer att ta hänsyn till också om man vill, t ex höjd, form, färg och växtsätt.

Bra att tänka på är att trots planering och bra val kanske växterna inte gör precis som man vill. Hur det än är så påverkas de av vädret mm. Ta med din lista till din lokala handelsträdgård.

Lycka till med din nya rabatt!
Solveig

51 04/24/22 %Å — Solveig Åkerhielm

Lämna en kommentar

Notera: Kommentarer måste godkännas innan de påubliceras.